Een schat aan kennisoverdracht

11
Werkbespreking door Svetlana ter afsluiting van de oktoberworkshop

‘Een heerlijke workshop,’ was de algemene reactie op vier dagen Schilderen als Alma-Tadema. ‘Zoveel geleerd in zo’n korte tijd,’ was een andere reactie. De workshop ‘Schilderen als Alma-Tadema’ afgelopen week bestond uit twee dagen tekenen bij Milan Smidt en twee dagen schilderen bij Svetlana Tartakovska, voorafgegaan door een tweedelige lezing door Eric Bos over Alma-Tadema en de tentoonstelling in het Fries Museum. Schilderen als Alma-Tadema was natuurlijk niet letterlijk bedoeld. Je kunt niet in vier dagen een internationale topschilder worden. Maar de lessen volgens de methode van Milan en Svetlana boden in gecomprimeerde vorm een schat aan kennisoverdracht. ‘In vier dagen meer geleerd dan in een jaar op de kunstacademie,’ was de ervaring van sommigen.
De deelnemers stegen boven zichzelf uit, de resultaten waren verrassend. Bovendien was het model verkleed als een inwoonster van het oude Pompeji, geplaatst in een ‘Alma-Tadema-setting’ met kleurige stoffen, bloemen en attributen, voldoende om de schilderijen een ‘authentieke’ Romeinse touch te verlenen.
Er werd keihard gewerkt, een hele ochtend en een hele middag waarbij de dagelijkse rijke lunch een welkome afwisseling vormde. ‘Jammer dat het geen vijfdaagse workshop was,’ was de verzuchting en ook werd de wens geuit om zoiets vaker te doen. ‘Lezingen en schilderen, het sloot prachtig op elkaar aan, het was één op één,’ aldus de deelnemers die vol lof waren over de inzet en de plezierige begeleiding door de docenten.

You may also like