Cyclus II Romantiek

caspar-david-friedrich-mondaufgang-am-meer
Caspar David Friedrich ‘Opkomende maan aan zee’

Op 2 november begint een nieuwe serie van zeven kunstbeschouwingen over de Romantiek. Over dit iconische schilderij van de Romantiek, rond 1800 geschilderd door Caspar David Friedrich, vertelt Eric Bos over leven en werk van deze romantische landschapsschilder. Ook wordt in de lezingenserie de ontstaansgeschiedenis van een ander iconisch schilderij, ‘Ophelia’ van John Everett Millais, uit de doeken gedaan. Zo blijkt tevens dat het groene drankje absint een grote rol speelde in de 19de-eeuwse Franse schilderkunst en we keken rond 1800 voor het eerst naar de natuur. Keizerin Sisi werd in Wenen het rolmodel van de nieuwste kledingmode en tevens ontdekken we, net als Vincent van Gogh, dat klanken en kleuren op een mysterieuze wijze met elkaar zijn verbonden. De eerste lezing op 2 november vertelt het verhaal van Sir Lawrence Alma-Tadema en van de schilderijen op de tentoonstelling ‘Klassieke Verleiding’ in het Fries Museum. Kijk hier voor het complete programma . U bent van harte welkom!

You may also like