Even bijpraten – de kracht van herhaling

even bijpraten - de kracht van herhaling

(Eric Bos) – De cursussen, Specials en Masterclasses bij Onderneming Op Kunstgebied, zijn, zoals de deelnemers weten en ons ook vaak laten weten, van een uitzonderlijk hoog niveau. Onze docenten Svetlana Tartakovska, Anna Maria Vargiu en Ulrich Suberg geven het beste van hun kunnen, zowel in didactische, technisch als artistieke zin. Ze zetten zich tijdens de lessen continu in om de deelnemers te begeleiden, maar vooral: ze bieden een lesmethode die all-round is. Dat wil zeggen dat je in één Special of cursusserie alles leert waar het bij het schilderen om gaat. Sneller, persoonlijker en vooral effectiever dan een veel trager verlopende opleiding aan een kunstacademie, is mijn persoonlijke ervaring.
Toch horen we zo nu en dan klachten van deelnemers dat ze bij elke Special of cyclus steeds hetzelfde leren. Met andere woorden, dat ze niet verder komen. Het idee is dat je alleen maar met herhalingen bezig bent en niet vooruitkomt. Waar blijven de vervolgcursussen waar je nog meer leert en nog beter leert schilderen?
Hier doemt een misverstand op. Eén van de allerbelangrijkste onderdelen van het leren schilderen is de herhaling. De uitdrukking ‘oefening baart kunst’ is nergens zo van toepassing als bij het schildersvak. Dat geldt voor elke kunstopleiding, daar leer je een heel jaar niets anders dan herhalen.

Wat onze docenten bieden is complete praktijkkennis. Je leert niet meer trucjes of foefjes in volgende Specials of workshops, je leert een bepaalde opbouw versterken waarmee je de rest van je leven verder komt. Als het tenminste niet bij één keer blijft. We zien dat deelnemers die voor de derde of vierde keer van onze docenten les krijgen, steeds beter gaan schilderen, ook al verrichten ze iedere keer dezelfde handelingen. Dat is de kracht van de herhaling. In het langzaam leren verfijnen en verbeteren van wat Svetlana, Anna Maria en Ulrich je leren, kom je op een steeds hoger niveau. Ook professionele kunstenaars moeten het de rest van hun leven hebben van de herhaling, van de oefening.

Onze post-academische workshops voor professionele kunstenaars is nauwelijks anders. Zulke deelnemers komen juist voor een herhaling van de basiskennis- en kunde. Hoe zat dat ook alweer, hoe doe ik dat ook alweer? Zij leren dan uitsluitend hun zwakke punten verbeteren.
Er zijn wel verschillen in aanpak zoals er ook verschillen in stijl zijn. Svetlana hanteert deels een andere methode dan Anna Maria, Ulrich richt zich nog meer op het rationeel academische niveau. Bij elkaar bieden onze docenten alles wat voor het schildersvak noodzakelijk is. De rest moet bij de deelnemers vandaan komen. Uit het eigen enthousiasme, de eigen ambitie om steeds een stapje verder te komen en het eigen gebrek aan vaardigheid te overwinnen. Daar helpt de persoonlijke begeleiding van onze docenten geweldig bij. Dat wou ik graag even uitleggen.

You may also like