Tekenen op te hoog niveau?

tekenles van Anna Maria Vargiu
tekenles van Anna Maria Vargiu

Tekenen op te hoog niveau?
Wij hebben als Onderneming Op Kunstgebied de naam om op een hoog niveau les te geven. Op academisch niveau zelfs, zoals bij sommige van onze workshops staat aangegeven. Als je de resultaten van onze deelnemers op internet ziet, kun je helemaal ontmoedigd raken om zoiets ook maar te willen. Het idee dat je van jezelf kunt hebben, dat je helemaal niks kunt en dat het vast niks  kan worden. De anatomietekeningen die af en toe voorbij komen zien er zo professioneel uit. Ontmoedigend.
Toch zijn dat overwegend de resultaten van mensen die voor het eerst of na een paar lessen hebben leren tekenen of schilderen. Een redelijk correct anatomisch en proportioneel getekend naaktmodel is al na één cursus of workshop haalbaar. Het is een kwestie van goed les krijgen, volgens een strakke methode, om je vingers te leren daar gevoel en ervaring door te krijgen.

Bij onze docente Anna Maria Vargiu krijg je zulke goede tekenlessen, waarbij alle aandacht gericht is op wat je nog niet zo makkelijk afgaat en hoe je dat tekening voor tekening, les voor les, leert verbeteren. Het is vaak verbazend hoe leerbaar de meeste mensen zijn. Als onzekerheid en faalangst worden overwonnen en je bij je mede-deelnemers ziet dat er al snel progressie in zit, net als bij jezelf.

Inderdaad bieden wij ook lessen op academisch niveau aan. Zoals bij onze gastdocent Ulrich Suberg. Hij leert je de kneepjes van het vak, ook al ben je helemaal niet van plan om professioneel kunstenaar te worden. Ook al is schilderen en tekenen voor jou vooral ontspanning, een heerlijk tijdverdrijf. Maar wel fijn als je daarin op den duur een professioneel niveau in bereikt. Het is heel bevredigend en het versterkt je zelfvertrouwen

tekening van één van de deelnemers bij OOK
tekening van één van de deelnemers

Staar je dus niet blind op de resultaten van anderen. Die van jou kunnen er straks naast hangen. Zodat anderen weer denken dat die lessen bij ons op een veel te hoog niveau worden gegeven. Een misvatting dus. Als je eenmaal de basis beheerst, kun je vanzelf groeien in hogere niveau’s. Maar dat is voor later. Tekenen moet allereerst leuk zijn. De rest komt vanzelf.

You may also like