Tekenen als Rembrandt

Tekenen als Rembrandt - Special Ulrich Suberg bij OOK

Tekenen als Rembrandt
Elke vakman in de 17de eeuw moest kunnen tekenen, of je nou bakker, timmerman, molenaar of kunstenaar was. Als de verhoudingen van een stoel, een huis, een olifant of een mens niet kloppen, valt alles uit elkaar. De beheersing van het tekenen zorgde er bijvoorbeeld bij Rembrandt voor dat zijn tekeningen, etsen en schilderijen zo prachtig zijn. Hij was nog heel jong toen hij fanatiek aan het tekenen sloeg. In zijn boekenkast stonden ‘Vier Bücher von menschlicher Proportion’ van Albrecht Dürer uit 1528, hét standaardwerk over de juiste verhoudingen.
Rembrandt kon zo even uit de losse pols een mens- of dierfiguur tekenen. Schetsen en eventueel uitwerken. Dat Rembrandt een geniale schilder was, geloven we graag. Maar het is meer zo dat hij een ontzettend goed vakman was die zich grondig de tekenkunst had eigen gemaakt. Zodat de vormen op zijn schilderijen er ook zo goed uitzien.

Schildertechniek
Bij veel mensen die een portret schilderen zie je onmiddellijk of ze een tekenbasis hebben gehad of niet. Het is zo jammer als je ziet dat een hoofd te groot of te klein is, dat handen eruit zien als proppen papier, bovenarmen te kort zijn, ogen te hoog in het hoofd zitten of te ver uit elkaar staan. Vooral jammer als iemand verder behoorlijk kan schilderen. Het is een kwestie van alsnog de vaardigheid van het tekenen eigen te maken.

Terug naar de basis, eerst tekenen, dan schilderen!
Toch kost het mensen die willen schilderen vaak grote moeite om de wil op te brengen eerst grondig te leren tekenen. Terwijl we daar toch een perfecte Special voor hebben ontwikkeld die op dat niveau verder nergens te volgen is. Bij onze docent Ulrich Suberg leer je vier dagen achtereen zowel modeltekenen als modelschilderen. Daarbij gaat het om de juiste verhoudingen, de anatomie van spieren en volumes, de lijnvoering. Een kwestie van zorgvuldig meten, alles wat Rembrandt ook heeft moeten leren om zover met zijn schilderkunst te kunnen komen.
Ulrich geeft zijn Special Modeltekenen en Modelschilderen van 22 t/m 25 juli op onze locatie in Haren (Groningen). Verbeter je schilderen, leer goed tekenen. Doe het jezelf cadeau. Een buitenkansje.

 

You may also like