Stillevenschilderen als Paula Modersohn-Becker

Paula Modersohn Becker, Stilleven met kastanjes, 1905
Paula Modersohn-Becker, Stilleven met kastanjes, 1905

Stillevenschilderen als Paula Modersohn Becker
Als je de stillevens van Paula Modersohn-Becker bekijkt zie je dat ze eigenlijk tweedimensionaal zijn. Het gaat om vormen en kleuren, zonder duidelijke stofuitdrukking. Wij nemen tijdens deze lessencyclus haar werk als voorbeeld, maar zij ontdekte indertijd de werken van Cézanne en zag meteen de betekenis ervan voor haar eigen werk. Voor haar was Cézanne ‘één van de drie of vier toonaangevende schilders die op haar de uitwerking had gehad van onweer en een grote gebeurtenis’.
Door zijn werk als uitgangspunt te nemen, leerde ze dieptewerking achterwege te laten ten gunste van de vorm en de evenwichtigheid van de composities.  Met behulp van kleur wilde ze tot de dingen en de structuren doordringen en hun eenvoud blootleggen. Het uitgangspunt van Cézanne was een vlakmatige ordening van het kunstwerk en gelijktijdig de overwinning op het illusionisme. Dat is voor Paula een onverwachte bevestiging geweest van haar eigen artistieke zoektocht naar de grote vorm.

Programma
Dinsdag 5 februari 13.00 – 14.30 uur – Lezing ‘ Paula Modersohn-Becker’ haar leven en werk, door Eric Bos.
Dinsdag 12, 26 februari, 5 en 12 maart 2019 praktijklessen door Liesbeth Honders van 13.00-15.30 uur
12 februari – het maken van compositieschetsen
26 februari, 5 en 12 maart  – het uitwerken van de schetsen in olieverf en het toepassen en uitwerken van de kleuren. Als afsluiting is er op de laatste les een eindwerkbespreking.

Kosten
Voor dit programma van een lezing (1,5 uur) en vier praktijklessen van elk 2, 5 uur betaal je € 195,00. Inclusief koffie/thee en materiaal. Maximaal 6 deelnemers.

Locatie 
De lezing en de lessen hebben plaats op het bedrijventerrein Eemspoort, Onderneming Op Kunstgebied
Skagerrak 22-1
9723 JR Groningen


Aanmeldformulier

Naam(verplicht)

Email(verplicht)

Telefoonnummer(verplicht)

Ik meld me aan voor Stillevenschilderen als Paula Modersohn Becker door Liesbeth Honders te beginnen op dinsdag 5 februari 2019

Vragen of opmerkingen

na aanmelding volgt zo snel mogelijk een reactie