Postacademische Masterclass Svetlana Tartakovska

Svetlana Tartakovska, Masterclass
Tussen de bereklauwen, 90 x 130 cm, olie op paneel, Svetlana Tartakovska

Onderneming Op Kunstgebied biedt een Speciale Postacademische Masterclass aan onder leiding van Svetlana Tartakovska. Deze Masterclass is van een internationaal niveau, bedoeld voor professionals en kan gezien worden als postacademische bijscholing. Met professionals worden kunstenaars bedoeld met of zonder academieopleiding die hun vak reeds op hoog niveau beoefenen. Svetlana begint bij deze lessen op een hoger niveau dan haar lessen Academisch Portret voor beginners en gevorderden.

Svetlana Tartakovska, Masterclass
Ziek, 80 x 120 cm, olie op masoniet, SvetlanaTartakovska

Maak gebruik van deze unieke manier om je kennis en kunde daadwerkelijk te verbeteren. De Postacademische Masterclass wordt als vijfdaagse workshop gegeven van maandag 28 juni t/m vrijdag 2 juli 2021 van 10.00 – 16.00 uur.
Voor wie daar prijs op stelt kan na afloop een certificaat worden verstrekt.
Kosten, inclusief materiaal,  koffie/thee, fruit en soep € 725,00

We serveren zolang de anderhalvemeter regel nog geldt geen lunch zoals jullie dat van ons gewend zijn. Neem je eigen lunchpakketje mee, dan zorgen wij voor een lekkere kop soep.

Programma Postacademische Masterclasses
Svetlana Tartakovska legt hieronder uit hoe haar Masterclassprogramma in elkaar zit. Het portret of het model is het onderwerp:

‘Een goed schilderij maken is een fascinerend en tegelijkertijd complex proces. Om dat in de vingers te krijgen, ga ik het proces opdelen en systematisch per stap behandelen. In mijn vijfdaagse masterclass gaan we het volgende doen’:

  • Het allerbelangrijkste is het leren kijken naar de essentie! Hoe vertaal ik op het doek wat ik zie? En hoe blijf ik zo dicht mogelijk bij mezelf?
  • Compositie is het fundament van elk goed werk, samen gaan we het over het bouwen van evenwicht in je schilderij hebben en welke methodes daarbij kunnen worden gebruikt.
  • De eerste opzet is een onderschildering in gebrande omber en vervolgens het zoeken en bouwen van de juiste verhoudingen door middel van een lijntekening. Waar je op moet letten, welke vormen fundamenteel zijn en welke later aan bod komen.
  • Daarna bouwen we de tonale hiërarchie in ons schilderij op en bespreken we de verschillende manieren om de juiste toon te vinden.
  • De volgende stap is Kleur. Ik leg uit wat ‘Zorn-palet’ inhoudt en waarom het werken met een beperkt palet voordelen heeft.
  • Hetzelfde systeem dat we bij het opbouwen van een tonale onderschildering gebruiken, wordt ook tijdens het schilderen met kleur toegepast. Langzamerhand worden alle tonale vlakken in kleur ‘ingeblokt’. Ook hier bespreken we manieren om de juiste kleuren te zien en ze zo goed mogelijk op ons palet te mengen.
  • Verder richten we ons op het uitwerken van het gezicht. We observeren harde en zachte structuren en leren deze te suggereren. Welke lijnen worden losgelaten en welke juist versterkt? Waar moet ik op letten om de karakteristieke trekken van een persoon te vangen en in het schilderij te vertalen?
  • In de loop van deze 5 dagen leren we de focus in het werk te bepalen en de middelen waarmee we deze kunnen creëren. Daarbij praten we over verzadiging en temperatuur van kleur, functie van de hoogste lichten en de functie van het uitsparen van de onderschildering, harde en zachte lijnen en vormen, structuur en variatie in pasteus werken.

‘We brengen bijna een hele week met elkaar door. Daarbij wordt heel veel informatie uitgewisseld; ervaringen in de kunstwereld, materialen en toekomstvisies worden met elkaar gedeeld. Ik zie ernaar uit jullie te ontmoeten, van elkaar te leren en met elkaar een stukje dichter bij ons doel te komen om in kwalitatieve zin een betere kunstenaar te worden’.

Locatie
De Postacademische Masterclass heeft plaats in de tweede lesruimte van Onderneming Op Kunstgebied
Middelhorsterweg 57 9751 TC Haren

Aanmelden

Naam(verplicht)

Email(verplicht)

Telefoonnummer(verplicht)

Ik meld me aan voor de:

Masterclass door Svetlana Tartakovska van maandag 27 juni t/m vrijdag 1 juli 2022

Vragen of opmerkingen

Dit formulier is enkel te versturen na acceptatie van de algemene voorwaarden. Na aanmelding volgt zo snel mogelijk een reactie.