Svetlana Tartakovska

Svetlana Tartakovska
Svetlana Tartakovska (foto: Harm Bellinga)

Svetlana Tartakovksa deed haar opleiding aan de Klassieke Academie in Groningen en de Florence Academy en behoort tot de top van jonge Nederlandse kunstenaars op het gebied van de klassieke figuratie. Haar werk is te zien op kunstbeurzen, musea en gerenommeerde galerieën. In 2014 was zij winnaar van het tv-programma ‘Sterren op het doek’ met een portret van mediatycoon Joop van den Ende. Daarna eindigde ze als tweede op het jaarlijkse internationale schilderconcours ‘Figurativas’ in Barcelona en werd werk van haar aangekocht door het Spaanse Museum MEAM. 

Schilderles van Svetlana Tartakovska
Bij Onderneming op Kunstgebied geeft het van oorsprong oost-Europese talent Svetlana Tartakovska lessen in Portretschilderen. Dat doet zij in een reeks van 13 lessen Academisch Portret.
De succesvolle methode die Svetlana hanteert is even ambachtelijk als leerzaam en van een hoog niveau. Er wordt volgens een gestructureerde opbouw gewerkt: In de eerste lessen ga je je voornamelijk met geometrische figuren en het zogenaamde Asaro hoofd bezighouden. Eerst tekenen, dan in zwart-wit schilderen. Vorm en toon zijn het fundament van elk academisch werk. Vervolgens ga je oog en neus uitvergroten en vanuit verschillende perspectieven leren schilderen.
Daarna komt er een model aan te pas en verdiep je je in het mengen van het palet en het toepassen van de juiste kleuren. Ook dat wordt stapsgewijs en methodisch behandeld. Elke volgende les sluit logisch aan op de vorige, zodat er een duidelijke opbouw en goed begrip van de techniek ontstaat.
Svetlana werkt uitsluitend met olieverf om een zo mooi en krachtig mogelijk resultaat te bereiken. Haar leerlingen profiteren van haar grote ervaring met ambachtelijk schilderen, met name op het gebied van mensfiguren en portret en van de naam die zij in ons land heeft opgebouwd.

Zelf zegt ze over haar lessen: ‘Op mijn allereerste kunstschool in Oekraïne heb ik geleerd hoe belangrijk het is om het ambacht van het schilderen te beheersen. Techniek is één van belangrijkste aspecten waarmee je prachtige kunst kunt creëren. In mijn lessen probeer ik op een zo eenvoudig mogelijke manier over te brengen hoe je moet kijken, de vorm moet opzetten, de tonen van elkaar kunt onderscheiden, het palet moet mengen en met kleur kunt omgaan en waarop je moet letten om je kunst levendig te maken.’

Masterclass Academisch Portret 
Kom je van ver en zou je de lessen van Svetlana Tartakovska aaneengesloten willen volgen? Begin augustus 2021 geeft ze de Special Portretschilderen en stofuitdrukking als alles gewoon door kan gaan wegens Covid-19.
In 2022 geeft Svetlana drie keer een Masterclass Academisch Portret.

Locatie
De lessen van Svetlana hebben plaats in de tweede lesruimte van Onderneming Op Kunstgebied
Middelhorsterweg 57
9751 TC Haren