De docenten

Bij Onderneming Op Kunstgebied staat een aantal gerenommeerde docenten klaar die allen een kunstvakopleiding of universitaire studie hebben genoten en veel ervaring hebben met het op niveau lesgeven aan kleine groepen.

 

Svetlana Tartakovska docent bij OOKSvetlana Tartakovska (Berditchev, 1979) docent Portretschilderen deed haar opleiding aan de Klassieke Academie in Groningen en de Florence Academy en behoort tot de top van jonge Nederlandse kunstenaars op het gebied van de klassieke figuratie. Haar werk is te zien op kunstbeurzen, musea en gerenommeerde galerieën. In 2014 was zij winnaar van het tv-programma ‘Sterren op het doek’ met een portret van mediatycoon Joop van den Ende.
Svetlana: ‘Op mijn allereerste kunstschool in Oekraïne heb ik geleerd hoe belangrijk het is om het ambacht te beheersen. Techniek is één van belangrijkste aspecten waarmee je prachtige kunst kunt creëren. In mijn les probeer ik op een zo eenvoudig mogelijke manier over te brengen hoe je moet kijken, de vorm moet opzetten, de tonen van elkaar kunt onderscheiden, het palet moet mengen en met kleur kunt omgaan.’ Bij Onderneming Op Kunstgebied geeft zij ook Postacademische Masterclasses voor professionele kunstenaars.  www.svetlanatartakovska.nl

 

Carolien van Olphen docent bij OOKCarolien van Olphen (Rotterdam, 1971) Passie voor kleur, zo omschrijft kunstenaar Carolien van Olphen haar drive om te schilderen. Ze heeft zich na haar ambachtelijke opleiding aan de Klassieke Academie in Groningen en vooral als leerling van Svetlana Tartakovska, ontwikkeld tot een vaardige schilder. Ze legt niet alleen de nadruk op kleur, maar beheerst ook het op technisch hoog niveau schilderen van stoffen, patronen, de menselijke huid en handen. Daarnaast heeft ze inmiddels veel ervaring opgebouwd als docent.
Zij werd dit jaar 2019, evenals Svetlana Tartakovska jaren geleden, uitgenodigd deel te nemen aan het televisieprogramma ‘Sterren op het doek’.
Carolien schildert graag kleurige, feestelijk aandoende kinderportretten. Spannend in haar werk is dat ze een onderwerp als jonge mensen en vrolijke stoffendessins weet te combineren met een meer psychologische diepgang. Met lessen Alla prima Portret en Masterclasses kinderportretten gaat ze aan de slag bij Onderneming Op Kunstgebied. www.carolienvanolphen.nl

 

Meindert Wiertsema geeft tekenlessen bij OOK

Meindert Wiertsema (Delfzijl, 1988) geeft tekenlessen over vorm bij Onderneming op Kunstgebied te Haren. Na zijn opleiding in zowel teken als schildertechnieken geeft hij de voorkeur aan de directe techniek van het tekenen.

De pentekeningen die Meindert de laatste tijd maakt, zijn veelal momentopnames op en rond de boerderij van zijn familie. Het mooie aan de onderwerpen op de boerderij vindt hij dat je niet kunstmatig in de weer hoeft met een stilleven, zoals bij het schilderen van potjes en pannetjes. De onderwerpen dienen zich vanzelf aan bij een mooie laagstaande zon en tijdens het hout kloven op het erf.

Tijdens de lessen wordt hoofdzakelijk gewerkt met potlood, omdat de lessen gaan over basistechnieken en iedereen met een potlood makkelijk over weg kan.

 

 

 

docenten Onderneming Op KunstgebiedLiesbeth Honders (Slijk-Ewijk, 1958) deed de lerarenopleiding Tekenen&Textiele Werkvormen aan Ubbo Emmius in Groningen. In aansluiting daarop Grafische Vormgeving aan Academie Minerva. Was werkzaam als grafisch ontwerper en interieurarchitect. Werkte als zodanig bij Vos Interieur. Haar opleiding schilderen deed ze aan de Klassieke Academie. Daar was ze enkele jaren coördinator Schilderen. Verder is ze werkzaam als vrij beeldend kunstenaar. Bij Onderneming Op Kunstgebied geeft ze schilderlessen die aansluiten bij kunstenaars waar ze zelf door geïnspireerd raakt, zoals Schilderen als Mary Cassat en in het najaar het Inloopatelier. Liesbeth: Ik vind het leuk om iemand vanaf het begin te begeleiden in het werken met olieverf, het is niet moeilijker dan het werken met andere materialen. Olieverf heeft de eigenschap je werk meer verdieping te geven en geeft prachtige resultaten als je nat-in-nat of in lagen schildert.’ Liesbeth exposeert in musea en galerieën en bij Pulchri in Den Haag. www.liesbethhonders.nl

 

docenten Onderneming Op KunstgebiedEric Bos (Den Haag, 1942) docent Kunstbeschouwing is beeldend kunstenaar, kunstjournalist en schrijver. Hij deed zijn opleiding als kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Exposeert in musea en galerieën. Schrijft over kunst in boeken, tijdschriften en andere publicaties. Gaf tien jaar colleges Kunstbeschouwing op de Klassieke Academie in Groningen. Hij geeft colleges aan de Hogeschool Voor Ouderen Onderwijs (HOVO) in Groningen en Leeuwarden. In het Dagblad van het Noorden verschijnen zijn wekelijks beschouwingen over kunst onder de naam ‘Visualia’. Eric Bos is tevens lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Bij Onderneming Op Kunstgebied geeft hij colleges Kunstbeschouwing.
Eric: ‘Het verhaal achter een schilderij, beeldhouwwerk of kunststroming is even boeiend als het kunstwerk zelf. Ik vertel mensen graag hoe de wereld er uitzag waarin een kunstwerk werd vervaardigd. Daardoor komt kunst veel dichterbij.’ www.visualia.nl