Schilderen als Mary Cassatt

Schilderen als Mary Cassatt
Op de golven van het succes van de Specials ‘Schilderen als…’ van Liesbeth Honders, biedt Liesbeth begin januari een vijfdelige lessencyclus aan met als onderwerp ‘Schilderen als Mary Cassatt’. Het bijzondere aan deze spannende pogingen om met een manier van schilderen bezig te gaan die niet direct de jouwe is, is dat je veel bewuster bezig bent met het nadenken over en toepassen van compositie, kleur en penseelstreek. De Amerikaanse Impressioniste Mary Cassatt (1844-1926) trok, net als veel van haar landgenoten, naar Parijs om les te krijgen van belangrijke docenten/schilders in wat toen de wereldhoofdstad van de kunst was. Daarbij maakten ze kennis met de nieuwste ontwikkelingen op kunstgebied.

Japanse prenten en diepte-illusie 
Mary Cassatt schilderde niet louter voorwerpen, maar een situatie. Ze ontdekte in Parijs de dwingende kracht die er van Japanse prenten uitgaat. Ze experimenteerde daardoor met heel andere principes op het gebied van kleur, perspectief en diepte-illusie. In de lessen ‘Schilderen als Mary Cassatt’ gaat Liesbeth Honders vooral op dat laatste in. Het wordt een lessencyclus waarin een decoratieve manier van werken centraal staat en veel tijd besteed wordt aan de compositie. We gaan aan de slag om ‘een situatie’ te creëren, waarbij we meegebracht foto’s van de deelnemers zelf, combineren met een aanwezige ruimtelijke stilleven-opstelling. Het is een manier van werken die veel schilders uit de kunstgeschiedenis toepasten of nog doen, zoals – het ligt voor de hand – Mary Cassatt dat deed. Een interessante en bijzonder leerzame ontdekkingsreis.
Op de eerste dag van de cyclus geeft Eric Bos een verhelderende en inspirerende lezing over Mary Cassatt, haar kunst en haar achtergrond.

Programma
Dinsdag 7 januari 13.00-14.30 uur – Lezing ‘Mary Cassatt, haar kunst en haar achtergrond’ door Eric Bos.
Dinsdag 14, 21, 28 januari en 4 februari praktijklessen door Liesbeth Honders van 13.00-15.30 uur
14 januari – het maken van compositieschetsen
21 en 28 jan. en 4 februari 2020 – het uitwerken van de schetsen in pastel gecombineerd met olieverf en het toepassen en uitwerken van de kleuren. Als afsluiting is er de laatste les een eindwerkbespreking.

Persoonlijke aandacht
De lessencyclus heeft een ongedwongen sfeer, is persoonlijk van opzet en wordt gegeven aan een klein groepje van maximaal 8 deelnemers. Zo is er ruimte om in te spelen op vragen en wensen van de deelnemers en kun je er het maximale voor jezelf uithalen.

Kosten
Voor dit programma van een lezing (1,5 uur) en vier praktijklessen van 2, 5 uur betaal je € 225,00. Inclusief koffie/thee en materiaal.

Locatie 
De lezing en de lessen hebben plaats op het bedrijventerrein Eemspoort, Onderneming Op Kunstgebied
Skagerrak 22-1
9723 JR Groningen

Aanmelden

Naam(verplicht)

Email(verplicht)

Telefoonnummer(verplicht)

Ik meld me aan voor Schilderen als Mary Cassatt door Liesbeth Honders te beginnen op dinsdag 7 januari 2020

Vragen of opmerkingen

na aanmelding volgt zo snel mogelijk een reactie