Tekenen volgens de Bargue-methode

NIEUW – Tekenen aan de hand van de Bargue-methode

NIEUW – Tekenen aan de hand van de Bargue-methode

Vanuit het belangrijke en nog steeds geldende klassieke principe ‘tekenen gaat aan het schilderen vooraf’, biedt onze docente Carolien van Olphen een 6-delige cursus aan waarin de beproefde, zogenaamde Bargue-methode als tekentechniek wordt gebruikt. Charles Bargue en Jean-Léon Gérôme introduceerden deze techniek eind 19e eeuw in het schilderonderwijs. Gérôme was in zijn tijd de meest vermaarde kunstenaar-docent in Frankrijk. Met zijn collega Bargue zette hij deze methode op.

In haar lessen gaat Carolien uit van een bestaande Bargue-afbeelding die we leren kopiëren in houtskool. Er wordt dan gewerkt met nitram houtskool, in verschillende hardheden. Ook wordt voorgedaan hoe je deze staafjes in een mooi puntje slijpt. We werken met de zogenaamde Sight-Size methode. Dit houdt in dat je 1 op 1 de afbeelding kopieert.

Het grote voordeel van deze lessen is dat je aan de hand van de docent je onzekerheden overwint en precies weet wat je moet doen. Het is niet de enige methode, maar wel een van de beste manieren om het tekenen onder de knie te krijgen.


Je begint met het opzetten van de afbeelding in rechte, versimpelde lijnen. Deze lijnen werk je steeds verder uit tot je de juiste vorm hebt verkregen.

Als het tijd is voor het invullen van de tonen, gaat dit ook van groot naar steeds verfijnder.

Je leert van deze methode goed een vorm te vereenvoudigen. Het leuke hiervan is, dat hoe langer je kijkt, des te meer nuances je ziet. Je werkt met een loodlijn, van waaruit je meet. Maar je neemt ook regelmatig afstand van je werk, zodat je kunt beoordelen of je metingen juist waren, Zo leer je vertrouwen op je eigen waarneming en ontwikkel je het nodige gevoel voor vorm en toon.
Daarna zal het schilderen naar de waarneming een stuk eenvoudiger zijn.

Kosten en lestijden
Voor 6 lessen van 13.00 – 15.30 uur (2,5 uur) betaal je € 280,00.
Dit is inclusief materiaal, thee en koffie.
Data:
Maandag 24, 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2022

Locatie
De lessen van Carolien hebben plaats in de tweede lesruimte van Onderneming Op Kunstgebied, waar ook de lessen van Svetlana  plaatshebben.
Middelhorsterweg 57
9751 TC Haren

Aanmelden

Naam(verplicht)

Email(verplicht)

Telefoonnummer(verplicht)

Ik meld me aan voor de lessen Tekenen volgens de Bargue-methode van Carolien van Olphen

te beginnen op

Vragen of opmerkingen

Dit formulier is enkel te versturen na acceptatie van de algemene voorwaarden. Na aanmelding volgt zo snel mogelijk een reactie.