Tekenlessen over toonwaarde

tekenlessen over toon - Meindert Wiertsema bij OOK
Tekenlessen over toonwaarde

Onze tekendocent Meindert Wiertsema vindt het leuk om de theorie achter de verschillende
aspecten van het tekenen toe te lichten. Uiteraard is tekenen een creatieve bezigheid, maar dat
betekent niet dat er geen slimme methodes zijn waardoor iedereen beter kan leren tekenen.

In deze lessencyclus over toonwaarde draait het over het waarnemen en het in de juiste verhouding tekenen van licht en donker. Naast vorm is dit een van de belangrijkste aspecten van het tekenen en schilderen. Door de juiste toonwaarden te vangen lijkt een lampje in een tekening of schilderij echt licht te geven, lijkt sneeuw in een landschap ook echt sneeuw en kan je ruimtelijkheid suggereren.

Abstract leren kijken
Net als bij de cursus over vorm beginnen we met de theorie over het kijken met de rechter- en linker hersenhelft, alleen dan specifiek gericht op het waarnemen van de juiste toonwaarden. Een voorbeeld: als je iemand natekent die in een donker hoekje zit, maar je bent bewust van het feit dat die persoon een wit shirt aan heeft, ben je vaak automatisch geneigd dat shirt ook wit te laten in je tekening. Eigenlijk zou het shirt donkergrijs moeten zijn, omdat het in de schaduw zit.

tekenlessen over toon - Meindert Wiertsema bij OOKOverzicht houden
Ons oog is een meester in het waarnemen van nuances. Dit klinkt misschien als iets positiefs, maar het is problematisch wanneer je te lang aan een detail van een tekening werkt en het geheel uit het oog verliest. Je gaat bijvoorbeeld in een diepe schaduwpartij  opeens allemaal lichte vlekjes zien en overdrijft die in je tekening. Door vaak afstand te nemen voorkom je dat je tekening uit elkaar valt en zorg je ervoor dat het een geheel vormt.

Door je oogharen kijken
Dit heb je wellicht al vaker gehoord als oplossing om minder details te zien. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het ook te maken heeft met de anatomie van ons oog. In deze lessencyclus wordt uitgelegd hoe het komt dat mensen ’s nachts anders zien dan overdag en wat je als
tekenaar en schilder hier aan hebt.

tekenlessen over toonwaarde - Meindert Wiertsema bij OOKCompositie
Naast dat bovenstaande punten belangrijk zijn voor deze cursus vindt ik het altijd leuk om mensen te wijzen op het belang van een mooie compositie. Je kan het goed vergelijken met koken. Een bepaald ingrediënt dat je erg lekker vindt, kan zo op eten, maar je kan er ook een lekker gerecht van maken. Op dezelfde manier kan het een wereld van verschil maken hoe je ervoor kiest om je onderwerp na te tekenen.

Materiaal
Er wordt gewerkt met potlood op papier. De onderwerpen zullen variëren van model tot interieur en stilleven.

Kosten en data Tekenlessen over toonwaarde
Voor 6 lessen van 19.00 – 22.00 uur (3 uur) betaal je €225,00
Dit is inclusief materiaal, thee en koffie.

Woensdag 30 okt, 6, 13, 20, 27 nov en 4 december 2019

Locatie
De lessen van Meindert hebben plaats in de tweede lesruimte van Onderneming Op Kunstgebied aan de Middelhorsterweg 57, 9751 TC Haren

Aanmelden

Naam(verplicht)

Email(verplicht)

Telefoonnummer(verplicht)

De Tekenlessen over vorm hebben wekelijks plaats op woensdag van 19.00 tot 22.00 uur
Ik meld me aan voor 6 lessen van Meindert Wiertsema

te beginnen op woensdag 11 september 2019

te beginnen op woensdag 30 oktober 2019

Vragen of opmerkingen

Dit formulier is enkel te versturen na acceptatie van de algemene voorwaarden. Na aanmelding volgt zo snel mogelijk een reactie.