Helen Verhoeven

Foto: Atelier.log Helen Verhoeven
Helen Verhoeven aan het werk in haar studio in Berlijn

Exclusieve Masterclass Helen Verhoeven
Kunstenaar Helen Verhoeven (Leiden, 1974) geeft vanaf 26 maart 2019 een vierdaagse Masterclass exclusief bij Onderneming Op Kunstgebied. De Masterclass heeft plaats in de Wackers Academie in Amsterdam in Amsterdam. Helen Verhoeven is uitgegroeid tot een van de belangrijkste eigentijdse kunstenaars. Dit jaar ontving ze de prestigieuze ABN-Amro Kunstprijs en bereidt nu een daaruit voortvloeiende tentoonstelling in de Amsterdamse Hermitage voor. Ze combineert in haar werk, schilderijen en sculpturen, op een heel persoonlijke manier kunstgeschiedenis, vrouwen-onderwerpen en zaken als geweld en seksualiteit.

Het juryrapport van de ABN-Amro Kunstprijs omschrijft haar werkwijze als volgt:
‘In een ogenschijnlijk naïeve, maar nauwgezette schilderstijl breekt Helen Verhoeven met de regels van plaats, tijd en ruimte. Haar schilderijen verleiden ons door een geruststellende herkenbare opbouw, maar bij nadere beschouwing zitten ze vol tegenstrijdige boodschappen.’
In het Bonnefantenmuseum Maastricht heeft ze tot 2 december een tentoonstelling waar ze op wandgrote doeken haar visie op Bijbelse onderwerpen geeft onder de titel ‘Oh God’.
Helen Verhoeven deed haar opleiding aan de Ze volgde kunstopleidingen in San Francisco, in New York en op de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze woont en werkt in Berlijn.
Haar werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en de Saatchi Gallery in Londen. In 2008 won ze de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, in 2010 de Wolvecampprijs, de belangrijkste tweejaarlijkse prijs voor schilderkunst.

De vierdaagse Masterclass bestaat de eerste dag uit een rondleiding langs haar tentoonstelling in de Amsterdamse Hermitage en een lezing van Helen Verhoeven in de Wackers Academie. Daarna volgen drie volle dagen praktijkles.