Nieuw boek Svetlana Tartakovska

Svetlana Tartakovska ‘Flora’ Ode aan Rembrandt 25 x 20 cm olie op paneel

Nieuw boek Svetlana Tartakovska
In 2018, een jaar voordat het Rembrandtjaar begon, stond Svetlana Tartakovska in de Amsterdamse Hermitage tegenover het schilderij ‘Flora’ van Rembrandt. Dat maakte een enorme indruk op haar. Wat dat voor grote gevolgen had voor haar eigen schilderen, is allemaal te lezen in het nieuwe boek van Svetlana dat over een week verschijnt bij Gallery 238 in Amsterdam.

Een citaat uit het boek: ‘Hij is natuurlijk onbereikbaar,’ vertelt ze omdat hij niet meer leeft, maar ook zijn techniek, zijn vrijheid en zijn losse toets die toch zo’n grote beheersing toont, is onbereikbaar voor ons. Pasteus tegenover transparantie samen in één schilderij. En vooral, bij hem hoefden zijn modellen niet mooi te zijn. Afgezien van specifieke opdrachten schilderde hij bij voorkeur doorleefde gezichten, met afwijkingen en al. En daarbij maakt het licht alles zo fascinerend en mystiek. Zoals hij naar mensen keek, met zijn persoonlijke blik, zo schilderde hij ze.’

In het boek is ook te lezen wat de geschiedenis van de Fraeylemaborg in Groningen bij haar aan onderwerpen opleverde en wat de vele vrouwen in haar oeuvre voor haar betekenen. Natuurlijk komt ook haar winnende schilderij ‘Ziek meisje’ aan bod, dat aangekocht werd door het Museum Moderne Kunst in Barcelona. Kortom, een boek om niet te missen, zeker niet voor degenen die haar en haar werk bewonderen

Aan het boek leverde een aantal mensen een bijdrage. Tim Beijer (begeleiding en advies), Annelotte Fellinger (lay-out ), Harm Bellinga (foto’s) en Eric Bos (tekst), Drukkerij Wilco (drukwerk)

Mocht je graag in het bezit komen van deze uitgave stuur dan een mail naar ondernemingopkunstgebied@gmail.com of bel 06 34389820.
Het boek telt 96 bladzijden. Full Colour. De prijs voor het boek is 45 euro, exclusief 6,75 verzendkosten. Ben je deelnemer van onze lessen dan krijg je korting en kun je het boek bestellen voor 39,95 exclusief verzendkosten.

You may also like