Anna Maria Vargiu

Anna Maria Vargiu bij OOK

 

Anna Maria Vargiu (Groningen, 1993) staat bekend om haar krachtige toets en levendige kleurgebruik. In haar eigen werk, dat bestaat uit stillevens, landschappen en portretten naar waarneming geschilderd, probeert ze de sfeer van het moment te vangen. Al meer dan een jaar deelt ze haar manier van schilderen met deelnemers aan lessen bij Onderneming op Kunstgebied. Het blijkt dan dat sommige mensen zich inschrijven voor haar lessen vanwege haar vrije en expressieve schilderstijl. “Mijn schilderijen ogen misschien vrij,” zegt Anna Maria, “maar ik heb me bij het maken ervan moeten houden aan evenveel technische regels als bij gelaagd schilderen. Wanneer je alla prima schildert, is het doel het kunstwerk in één enkele laag te voltooien en moet je al je technische kennis in een snel tempo kunnen toepassen.

Kijk op Kleur
Tot de zomer geeft Anna Maria de lessencycli  Model- en Portrettekenen waar ze in duidelijke stappen uitlegt hoe een goede tekening ontstaat. Daarnaast geeft ze een cyclus Alla prima schilderen waar je je nog voor kunt aanmelden. Gedurende de zomer geeft ze de Specials De zon van Sorolla en Het kleurrijke Stilleven.
Het nieuwe seizoen begint Anna Maria op vrijdagochtend met de lessencycli Kijk op Kleur. Deze lessen vormen een stevig technische basis voor wie naar de waarneming wil schilderen met een levendig palet, maar omdat de werking van kleur pas kan worden begrepen wanneer je al over de nodige kennis van toon en vorm beschikt, moet je bij inschrijving al een tekenbasis hebben. Wanneer je het nog lastig vindt om de juiste proporties te vinden en de werking van toonwaarden (licht-donker verhoudingen) niet onder de knie hebt, is het nuttig om tekenlessen te volgen. De Tekenlessen over vorm en/of de Tekenlessen over toonwaarde van onze docent Meindert Wiertsema zijn een uitstekende voorbereiding op de cursus Kijk op Kleur.

Jong Talent
Ook nieuw in het volgende seizoen zijn de lessen Jong Talent die Anna Maria gaat geven op de zaterdagmiddag, 12.30-15.30 uur, voor jongeren van de leeftijd 12 tot 18 jaar.
Anna Maria Vargiu zelf heeft al getekend sinds ze een potlood vast kon houden. Op haar veertiende zag ze voor het eerst een film over de jeugd van kunstenares Artemisia Gentileschi, waarin vele inspirerende tekeningen van het menselijk naakt werden getoond. Vanaf dat moment hield Anna Maria op met het tekenen van sprookjesfiguren en stortte ze zich op het vastleggen van de werkelijkheid. Ze tekende zichzelf en alles om haar heen en was vastberaden om haar technische vaardigheden zo te verbeteren dat ze alles zou kunnen tekenen en schilderen zoals ze het zag. Na het vroegtijdig verlaten van de Klassieke Academie heeft ze zich zelfstandig verder ontwikkeld en geeft inmiddels al meer dan een jaar les bij Onderneming op Kunstgebied. “Toen ik op de middelbare school zat had ik veel plezier in het tekenen,” zegt Anna Maria, “maar ik zag ook alles wat ik nog niet kon en hoopte op een docent die mij verder kon helpen. Een technische basis is ontzettend belangrijk voor je artistieke ontwikkeling en ik zou graag mijn kennis hiervan met jonge en leergierige mensen willen delen!”

Wil je kennismaken met Anna Maria en haar teken-en of schilder techniek en kom je er niet helemaal uit? Mail dan naar ondernemingopkunstgebied@gmail.com of bel 06 34389820

Locatie
De lessen van Anna Maria Vargiu hebben plaats in de tweede lesruimte van Onderneming Op Kunstgebied
Middelhorsterweg 57
9751 TC Haren