Anna Maria Vargiu

Anna Maria Vargiu
Anna Maria Vargiu

Anna Maria Vargiu volgde enkele jaren de opleiding Schilderen aan de Klassieke Academie in Groningen waar zij opviel door haar grote natuurtalent als schilder en tekenaar.
Anna Maria: ‘In mijn kindertijd heb ik vijf jaar op Sardinië gewoond, waar mijn voorkeur voor kleurrijke en zonnige taferelen is geboren. In mijn eigen werk is het niet mijn doel om een voorstelling compleet waarheidsgetrouw weer te geven, maar juist dat wat mij raakt te accentueren.’
In haar lessen wil ze de deelnemers leren ontdekken wat zij mooi vinden en ze begeleiden bij het vertalen van hun compositiekeuzes in een harmonieus schilderij. Evenals Svetlana gaat Anna Maria uit van compositieschetsen als voorwerk.

Anna Maria Vargiu
Anna Maria Vargiu, Stilleven

‘
Toen ik aan het begin stond van mijn ontwikkeling als kunstenaar was ik nog erg voorzichtig in mijn benadering van kleur. In de lessen die ik zelf bij Svetlana volgde heb ik geleerd niet bang te zijn om sterke kleuren naast elkaar te gebruiken. Zij is een fantastische docent omdat ze van iedere cursist de sterke kant en valkuilen ziet en daarom haar kritiek afstemt op ieders persoonlijke niveau”. Dat is wat ik ook nastreef.’ Ik begin met twee lessen stilleven en daarna ga ik 2 lessen model en 2 portret doen.

Model-en Portrettekenen
Beeldend kunstenaar Anna Maria Vargiu geeft nu Alla Prima schilderen bij OOK, maar tekenen is eigenlijk haar eerste liefde. In de lessencyclus Model- en Portrettekenen legt ze in duidelijke stappen uit hoe een goede tekening ontstaat. In de eerste sessies zal het lijnaspect worden behandeld, waarbij de nadruk wordt gelegd op het oefenen van de oog-handcoördinatie en het spelen met lijndiktes om je tekening karakter en diepte te geven. Vervolgens zullen de toonwaarden worden geïntroduceerd en wordt hun rol in plasticiteit en compositie besproken. In deze cyclus hoopt Anna Maria haar deelnemers ervan te overtuigen dat een tekening naast een noodzakelijke basis voor het schilderen ook een prachtig kunstwerk op zich kan zijn.  

Alla Prima schilderen
Anna Maria Vargiu (Groningen, 1993) heeft hetzelfde hoge technische niveau als Svetlana Tartakovska, maar beheerst een andere techniek. Waar Svetlana gelaagd werkt, schildert Anna Maria alla prima waarbij nat-in-nat geschilderd wordt. Voor veel mensen is dat een snellere manier van werken. Anna Maria Vargiu  hanteert niet het zogenaamde Zorn-palet, maar heeft een persoonlijke kleuropvatting. Haar lessen zijn opgebouwd uit stilleven schilderen, modelschilderen en kleur & compositie. Wil je kennismaken met Anna Maria en de Alla Prima techniek? Klik dan hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Specials in 2019
In de Voorjaarsvakantie geeft Anna Maria een driedaagse Special Vang de Vorm. Hier leer je hoe je de juiste verhoudingen kunt vinden, hoe je beter naar de waarneming tekent en wat vormspanning betekent. Heel geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden. Van maandag 8 t/m woensdag 10 juli geeft Anna Maria een driedaagse  Special De zon van Sorolla. Hier laat Anna Maria zien wat zij geleerd heeft over kleur door naar zijn schilderijen te kijken en legt ze uit wat zij in zijn werk bewondert. Ze gaat een Sorolla-geïnspireerde voorstelling bouwen met twee modellen en de deelnemers helpen bij het vangen van de juiste kleurintensiteit en spontaniteit in hun werk.

Locatie
De lessen van Anna Maria Vargiu hebben plaats in de tweede lesruimte van Onderneming Op Kunstgebied
Middelhorsterweg 57
9751 TC Haren